ŠUMSKI MED

Poreklo i osobine

  • Šumski med sa Homoljskih planina poseduje impresivna antibakterijska svjostva, sakupljenih od medljike borovih šuma i ostalih tipova četinara.
  • Tamnije je boje i oštrijeg ukusa, veoma bogat oligosaharidima koji podstiču rast korisnih bakterija i sadrži 13 puta više mineralnih materija od ostalih vrsta meda.

Lekovita svojstva

  • Lekovitost Šumskog meda sa Homolja je bitno izražena, zbog veoma visokog sadržaja vitamina i minerala i oligosaharida tako da se preporučuje za lečenje mnogih bolesti i zdravstvenih problema kao što su: stomačna obolenja, bolesti disajnih puteva, anemije, kardiovaskularnih obolenja. Veoma je pogodan trudnicama i mladim majkama, sportistima, ima izrazito antibakterijsko i protivupalno svojstvo i pomaže rastu kod dece. Dobar za decu i trudnice.
  • Deca, trudnice i mlade majke mogu Šumski med koristiti bez ikakvih problema bez obzira na starosnu dob, čak je veoma preporučiv svim uzrasnim kategorijama . Preporučuje se takođe i za ososbe koje se rekreativno bave sportom radi održavanja kondicije i održavanja idealne telesne težine.

Karakteristike šumskog meda

  • Šumski med sa Homoljskih planina je veoma tražen od strane kupaca pčelinjih proizvoda i veoma je cenjen. Ova paša Borove medljike je manje izdašna od bagremove i livadske ispaše u Srbiji zato ovog meda ima retko u kom predelu zemlje i u znatno manjim količinama pa mu je i cena malo veća u odnosu na druge vrste.
  • Šumski med je podložan kristalizaciji (narodski – šećerenje) ali to je osobina svakog prirodnog meda. Dobro je poznato da osim bagremovog meda koji kritališe nakon godinu ili čak i dve vremena ostale vrste to učine dosta ranije.
  • Ova vrsta meda definitvno prestavlja „hranu i lek“ za ljudski organizam i zato svakodnevna upotreba osigurava snažnu prevenciju a takođe i olakšava sve simptome težih i lakših obolenja i zato je obavezna namirnica svake porodice.

Šumski med

Satav Šumskog meda:

Vitamini (C, A, B1, B2, +B6) minerali, oligosaharidi, flavonoidi, aminokiseline, glukozu i fruktozu, soli gvožđa i tanine.

Preporučena dnevna doza:

Za odrasle preporučeno je od 100-150 grama
Za decu od 30-50 grama

Način upotrebe

Med bilo koje vrste je uvek najbolje rastopiti u toplom napitku(čaj ili voda) ili laganim otapanjem u ustima.

NIKAKO med ne gutati odjednom (najčešća greška) jer odvodi do stomačnih tegoba.