28. avgust 2015./M e d

Mleko je odlično za hidrataciju, zdravlje kostiju, regulisanje krvnog pritiska, smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, sprečava pretilost i dijabetes tipa 2, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka dojke i debelog creva.

Med je odličan zaslađivač, izvor energije, odličan je za mršavljenje jer potiče potrošnju masti, poboljšava izdržljivost, a ima antibakterijska, antifuginalna i antioksidativna svojstva.

Verovatno već imate med i mleko u svojoj kuhinji, a retko razmišljate o tome koliko su ta dva sastojka moćan lek.

Nega kože
I med i mleko imaju antimikrobna svojstva. Ta osobina je još bolja kada se ta dva sastojka pomešaju. Brojna sredstva za čišćenje lica se rade pomoću mleka i meda. Zanimljivo je da se ova kombinacija koristi u raznim lečilištima širom sveta. Pomiješajte 3 kašičice toplog mleka i 1 kašiku meda, vaticu umočite u smesu i očistite lice.

Izdržljivost
Čaša mleka i 2 kašike meda u jutarnjim satima će poboljšati izdržljivost tokom dana. Mleko sadrži proteine​​, a med potrebne ugljenohidrate. Mleko i med mogu piti sve osobe, nezavisno o dobi i polu.

Usporava starenje
Istraživanja su pokazala da mleko i med djeluju na celo telo, ne samo na kožu kada je starenje u pitanju. Ljudi u mnogim starim civilizacijama (Grci, Rimljani, Egipćani i Indijanci) su pili mleko i med kako bi očuvali svoju mladost.

Antibakterijsko djelovanje
Istraživanje je pokazalo da kombinacija mleka i meda ima veću delotvornost na Staphylococcus (gram-pozitivna kuglasta bakterija) nego mjeko i med zasebno.

Probava
Šolja toplog mleka s 2 kašičice meda će pomoći kod zatvora, nadutosti i crevnih bolesti.

Respiratorne bolesti
Toplo mleko je odličan lek za prehladu i kašalj, kao i med. Spojimo li njihova svojstva, dobićemo još bolji lek.

Dobar san
Bolje od čaše toplog mleka pred spavanje je čaša toplog mlijeka sa kašikom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Add Comment