25. oktobar 2010./Recepti i apiterapija

DISAJNI PUTEVI

U vrelu vodu staviti 2 kašičice meda, pa udisati paru.

ASTMA

Dobro izmešati 1/4 kg meda i 1/4 kg neslanog maslaca pa mešavini dodati 3-4 kašike narendanog rena i 100 g
istucanog belog luka, a zatim od te smeše uzimati triput dnevno po 1 kašičicu

ČAJ ZA BRONHITIS I ASTMU:
napraviti čaj od cvetova crvene deteline u razmeri 1:20 i piti s medom tri puta po jednu šoljicu.

NIZAK KRVNI PRITISAK – za povišenje
Svako jutro natašte pojesti 2 narendane jabuke dobro zaslađene medom i popiti čaj od lista koprive (30 g na 1 litar vode) zaslađen medom.

VASOK KRVNI PRITISAK – za sniženje
Sok od 1 limuna pomešati sa kašikom meda u čaši tople vode i piti svakodnevno. Ovo je korisno i za dobar san, smirivanje nerava i sprečavanje infekcija grla.

Laboratorijskoo ispitivanje meda se moze izvrsiti u Naučni institut za veterinarstvo Srbije, autoput br. 3, 11070 Novi Beograd, 011/285-1096, 011/260-4020, 011/697-797, nivst@net.yu.

Med najefikasniji protiv noćnog kašlja –

Kašika meda, proverenog leka narodne medicine širom sveta, može da utiša noćni kašalj dece pod nazebom i omogući i njima i njihovim roditeljima bolji san, pokazala je jedna američka studija.

Med nepobitno daje bolje rezultate od dekstrometorfana, uobičajenog sastojka sirupa za smirenje kašlja, tvrdi tim stručnjaka sa Državnog univerziteta Pensilvanije, a prenosi Rojters.

Danas još nema dokazanog efikasnog leka za kašalj koji je posledica infekcije gornjih disajnih puteva, kao što je obična prehlada. Dekstrometorfan se široko primenjuje, ali nema dokaza da i deluje, a može da bude rizičan.

Pensilvanijski tim, predvođen doktorom Ianom Polom, obavio je istraživanje na 105 dece koja su noću kašljala zbog prehlade. Ona su podeljena u tri grupe. Prva je pred spavanje dobijala heljdin med, druga sirup sa dekstrometorfanom, a treća nije dobijala nikakvo sredstvo protiv kašlja.

Prema svedočenju roditelja, najveće poboljšanje kako u učestalosti napada kašlja, tako i u intenzitetu i u kvalitetu sna, registrovan je kod dece kojoj je davan med.

Za to se nudi nekoliko objašnjenja. Med dobro mehanički oblaže i umiruje grlo, osim toga on ima i antioksidantno dejstvo, a deluje i antimikrobno.

Istina, med se ne preporučuje deci mlađoj od godinu dana zbog retkog, ali ozbiljnog rizika od jedne vrste trovanja – botulizma.

Prilikom američkog istraživanja deci uzrasta od dve do pet godina davano je pola čajne kašičice meda, deci od šest do jedanaest godina puna kašičica, a starija deca dobijala su po dve kašičice.

Med na grlo –

Umjesto uglavnom beskorisnih sirupa za grlo, med je provjereno najbolji lijek za ublažavanje kašlja i osiguravanje mirnog sna. Ipak, ne treba ga davati djeci mlađoj od godinu dana.

Žlica meda može ublažiti noćni kašalj te pomoći djeci i njihovim roditeljima da bolje spavaju, pokazala je studija kojom je bilo obuhvaćeno 105 djece koja su kašljala zbog prehlade.

Djeca su bila podijeljena u tri skupine. Jedna je dobivala sirup protiv kašlja, druga med, a treća ništa, i med se pokazao najboljim rješenjem.

„Rezultati su bili tako čvrsti da možemo jasno reći da je med bolji, nego ne davati nikakav lijek, dok sastojak sirupa dextromethorphan nije dobar“, rekao je dr. Ian M. Paul sa sveučilišta u Hershey u Pennsylvaniji.

„Dextromethorphan se naširoko koristi, no nema dokaza da djeluje, a nosi određen rizik“, kazao je dr. Paul.

Med se pak koristi diljem svijeta kao narodni lijek protiv kašlja i sigurna je i djelotvorna alternativa službenoj medicini.

Postoji nekoliko objašnjenja zašto med pomaže olakšati kašalj, objasnili su Paul i njegove kolege. Med je slatkast i sirupast i djeluje umirujuće na iziritirano grlo, a važan je možda i zato jer ima visok postotak antioksidansa. Med djeluje i protiv mikroba.

Med se ne preporučuje djeci mlađoj od godinu dana zbog rijetke, ali ozbiljne opasnosti da bi mogao izazvati trovanje hranom poznato kao botulizam.

Za stariju djecu općenito je siguran, ali dozu valja povećavati usporedo sa starošću djeteta. Pola žlice dovoljno je za djecu od dvije do pet godina, a cijelu žlicu valja dati djeci od šest do 11 godina. Dvije žlice trebaju uzeti dvanaestogodišnjaci i stariji.

Pčelinja apoteka

Zima je nezamisliva bez upotrebe meda i proizvoda od pčela. Med je poznat kao staro preventivno sredstvo protiv prehlade i ne treba čekati da bolest zakuca na vrata već bi ga trebalo uzimati kao dodatak ishrani svaki dan.

Propolis: Pčele ga koriste da bi zaštitile košnicu. Dobija se od smolastih lekovitih supstanci koje obavijaju pupoljke biljaka. Koristan je za prevenciju raznih bakterijskih, gljivičnih i parazitskih oboljenja.

Matični med: Stvaraju ga pčele radilice u procesu varenja polenovog praha, a njime se hrani matica. Bogat je proteinima, vitaminima i oligoelementima. Popravlja raspoloženje i smanjuje umor.

Polen: Pčele ga vade iz “srca cveća” i koriste za ishranu larvi. Veoma je bogat hranljivim supstancama i zbog svojih antibiotskih svojstava savetuje se kao pomoćni lek u terapiji gastrontestinalnih infekcija i kao sredstvo za jačanje imuniteta organizma.

Recepti

S vrućim mlekom

Ako želite da pobedite kašalj i ublažite bol u grlu, rastopite u ustima malo meda i lagano ga gutajte. U slučaju gripa klasični lek je med rastopljen u vrućem mleku, koji se može primeniti kod svih uzrasta. Med takođe ubrzava cirkulaciju krvi, olakšava varenje i omogućava miran san. Redovno uzimanje meda natašte i u kuvanom mleku poboljšava vašu krvnu sliku.

Koktel protiv nazeba

Da li med može da spreči nazeb? Nekada su ga koristile naše bake, a sada nam ga savetuju lekari američkog Nacionalnog centra za istraživanje respiratornih bolesti, koji su objavili jednostavan recept za koktel protiv nazeba: istopiti kašiku meda sa sokom od jedne pomorandže i sokom od pola limuna. To pomešati sa pola čaše belog vina. Ovaj koktel možda neće sprečiti nazeb koji je već uzeo maha, ali će početne simptome sigurno odstraniti, a možete ga primeniti i u lečenju crvene i ispucale kože.

Pobedite alergiju

Kašičica meda i polena svakog dana u toku promene godišnjih doba može da ublaži simptome alergije na polen i trave. Da bi terapija bila uspešna, med mora da bude potpuno priroda

Add Comment