9. januar 2016./M e d

Ovo je američki tekst koji apsolutno veži i za stanje u prodaji meda u našoj zemlji. Razni falsifikati meda nalaze se  u objektima domaćih veletrgovina i prodavnica zdrvae hrane.

Na žalost potrošača,ta praksa će biti sve prisutnija potencijalnim ulaskom kineskog meda na naše tržište koji neće biti adekvatno obeležen zemljom porekla. Takođe postoji i opasnost da se u budućnosti na rafovima nađe i med poreklom od GMO biljaka iz Argentine koji je zbog niske cene veoma primamljiv trgovinama u Srbiji. 

U tim okolnostima jasno je da domaći kvalitetan i prirodan med možete naći isključivo kod pčelara.Proverenih i poštenih ljudi za koje znate da imaju svoje košnice i registrovana poljoprivredna gazdinstva u Srbiji.

Svi volimo med. Sladak je, ukusan, i naš čaj čini boljim. Prilikom slijedeće kupovine meda „naslijepo“, pripazite malo više na neke smjernice koje ćemo vam dati u ovom članku. Med je skuplja namirnica i razmislite dvaput prije nego ga kupite.

Američka Agencija Food Safety News napravila je istraživanja o kvaliteti meda i pronašli su da je 76% meda, koji se prodaje u većim prodavnicama ultra-filtriran,odnosno prošao proces prilikom kojeg je uklonjen ne samo vosak, nego i tragovi polena. Uzimajući u obzir sve brendove u razmatranje, ispostavilo se da su generički brendovi ti, gdje je urađena ultra-filtracija. Ultra-filtracija ima različite  nepovoljne učinke. Mnogi se slažu da su polen i ostali dodaci medu dobri za naše zdravlje.Ovaj proces ne donosi mnogo koristi. Naprotiv, skup je, ne pomaže zdravijem životu, iako mnogi proizvođači tvrde suprotno. Oni tvrde da bi se ultra-filtracija meda trebala izbjegavati, zato što je polen jedini način da saznamo više o proizvođaču meda i njegovoj lokaciji. Posebno je opasan kineski ultra-filtriran med, upozoravaju stručnjaci. Dalje tvrde da kineski med sadrži teške metale i ilegalne antibiotike. Profesor Vaughn Bryant sa Univerziteta Texas A&M je na osnovu uzoraka meda kojeg je ispitivao, došao do saznanja da  ¾ ovoga meda ne sadrže polen, što znači da ga ne treba upotrebljavati.

Europska Unija je promenila pravila označavanja i traži da na teglama meda bude naznačeno da sadrži polen kao sastojak. Jedna unca sirovog meda (ili 29 g) ima 20 različitih vitamina, 18 amino kieslina, 16 minerala i dosta antioksidanata i fitonutrijenata. Sirovi med sadrži značajne iznose vitamina B2, B3, B5, B6, C, magnezijuma, potasijuma, kalcijuma, natrij klora, sumpora, i fosfata.

Ako ste zabrinuti o kvaliteti meda kojeg kupujete, pobrinite se da uvijek kupujete med sa pouzdanih tržišta .FSN je utvrdio da na tim mjestima ne postoji ultra-filtrirani med.
www.foodsafetynews.com

 

Add Comment