29. januar 2016./M e d

Med smatraju ukusnim prirodnim zaslađivačem i prijateljem svake zdrave porodice već 4 000 godina.Drevni narodi su med smatrali dobrom hranom ali takođe su smatrali da med ima izuzetno blagotvorna dejstva i da je njegovo antibakterijsko desjtvo izuzetno veliko ,što oduševljava i danas mnoge istraživače.

Medu  je mesto kao glavnom zaslađivaču hrane umnogome zamenio beli šećer kad sa počeo proizvoditi od šećerne trske,zatim repe a na kraju i kukuruzni sirup u SAD.

Kao hrana, Food Standards iz  Australije i Novog Zelanda izveštava da 100 mililitara meda sadrži 117.4 grama šećera, sastavljen od 58,1 grama fruktoze, 47,5 grama glukoze, 2.3 grama saharoze i 9,6 grama maltoze.

Iako se čini da med predstavlja samo jednostavnu kolekciju šećera,to jednostavno nije tako.Med sa drži niz prostih šećera prirodnih jedinjenja i enzima koje nemaju veliku nutritivnu „težinu“ ali zato utiču na kvalitetniji rad organa i opšte stanje celog organizma.

Mnogobrojne prehrambene kompanije su shvatile da će njihovi proizvodi biti kvalitetniji i traženiji ako se njima dodaje med umesto šećera jer je med koristan a šećer izuzetno štetna materija.Bitno je znati da se u pripremi hrane sa medom ne treba koristiti temperatura od preko 100 stepeni jer tada med gubi lekovita svojstva i ostaje samo prorodni zaslađivač ,što je opet prednost u odnosu na šećer! 

Bagremov i med od Manuke najcenjeniji zbog lekovotih svojstava

Bagremov med je prozirne do bledožute boje i potiče od nektara sa cveta bagremovog drveta.Izuzetno je „lak“ za stomak pa je preporučiv deci i starim osobama.rimenjuje se kao dobro, kardiotonično i neurotonično sredstvo. Preporučuje se za lečenje stomačno-crevnih oboljenja, kod bolesnika sa smetnjama u varenju, kod oboljenja jetre, bubrežnih oboljenja, a deluje i umirujuće na organizam. Njegovom primenom, ali isključivo pod lekarskim nadzorom i kontrolom, može se postići antidijabetičarski efekat.Otklanja nesanicu,pomaže kod plućnih oboljenja,povoljno utiče na jetru i bubrege.Pomaže pri lečenju rana i ubrzava zarastanje.Popravlja krvnu sliku i pomaže detoksikaciju i mršavljenje.Sadrži širok spektar vitamina,mainokiselina,enzima,magnezijum,fosfor,kalcijum i ugljenje hidrate,kao duga korisna jedinjenja.

Manuka med od pčela koje pristupaju određene vrste Leptospermum (biljka iz porodice mirta Myrtaceae), posebno Leptospermum scoparium (čajevac). Sadrži methylglyoxal, a fenolne spoj sa snažnim antibakterijskim svojstvima.

Manuka med ima potencijal da deluje protiv superbakterija meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA).

 

 

Pvećanje otpornosti na antibiotike predstavlja problem današnjice a postaće nerešiv problem budućnosti.Zato je tu med koji čovečanstvu može pomoći kao prirodni antibiotik budućnosti.

Add Comment