18. april 2016./M e d

Trudnoća jeste fiziološko, normalno stanje ali ipak i izmenjeno „drugo stanje”. Danas preovladava mišljenje da žena treba da se hrani pravilno šest meseci pre začeća, a posebno tokom trudnoće, kako bi sačuvala svoje zdravlje i rodila zdravo potomstvo. Pravilna ishrana u trudnoći i prvim mesecima posle porođaja ima višestruki značaj: treba da obezbedi normalan rast i razvoj ploda, da sačuva zdravlje majke i omogući uspostavljanje i razvoj laktacije (lučenja mleka). Zdrave hrane ima sve manje. Nedostatak odgovarajuće, kvalitetne hrane utiče pre svega na metabolizam mozga i slabi imuni sistem ploda. Savršeni Tvorac svega živog na zemlji sve je predvideo i dao nam u prirodi. Ali čovek je modernim načinom života poremetio prirodni sklad, pa posledice osećaju svi, a posebno žene tokom trudnoće. Savremeni način života, izmenjeni način funkcionisanja porodice, uz dvostruku ulogu žene u društvu, na poslu i u kući, dodatno opterećuju organizam, a da ne spominjemo loše navike u ishrani (konzumiranje namirnica sa aditivima, brze hrane…), pušenje, bolesti zavisnosti… Zato trudnica treba da jede duplo kvalitetnije a ne duplo više.

Prednosti meda za trudnice:
Med je zapravo prepun mnogim hranljvim materijama koje ga čine neizbežnim delom naše ishrane.

Pogledajte 4 neverovatne prednosti meda tokom trudnoće:
Poseduje prirodna antibiotička svojstva.
–  Ima sposobnost da smanji alergijske reakcije.
– Takođe je utvrđeno da smanjuje i inhibira rast H. pilori, a bakterijama koje se zna da izazivaju čireva.
 -Med poseduje prirodni analgetičko dejstvo, što je veliki prirodni lek za opekotine.
– Med je zdrav i prirodan zaslađivač, koji je savršen za one sa ciljem da zadrži svoju težinu pod kontrolom.
– Pojedine studije su pokazale da med sadrži antioksidante i flavonoide, koji može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka.

Slatki zalogaji – da li ih se treba sasvim odreći? Nikako, odreći se treba unapred pripremljenih poslastica, koje se kupuju u trgovini.

Trudnica treba da jede kvalitetnu hranu, pre svega više voća i povrća, i samo malo više nego pre začeća. Kako bi u trudnoći dobila preporučenih 9 do 12 kg,  posebno treba da pazi koliko i kakve slatkiše jede. U pravilnoj ishrani šećeri treba da su zastupljeni u količini do 6% od ukupnih energetskih potreba. Međutim, šećer se u ishrani našeg stanovništva unosi u količinama većim od potrebnih.  Med je prirodna alternativa šećeru, a istovremeno će pružiti enzime, gotovo sve vitamine i minerale i antioksidanse.

Živka Vlajković

nutricionista

Add Comment