6. novembar 2019./Recepti i apiterapija

Ešerihija koli se uglavnom leči antibioticima. Međutim, lečenje antibioticima nije nimalo jednostavno budući da je ova bakterija sposobna da se veoma brzo adaptira i postane imuna na bilo koji antibiotik. Dodatno, ukoliko se pri lečenju koriste jaki antibiotici, imunitet može oslabiti i time se omogućiti stvaranje novih infekcija. Čak i kada je izlečimo, uvek postoji opasnost od njenog povratka i ponovnih infekcija.

Ishrana i ešerihija koli

Kiselost organizma pogoduje razvoju ešerihije koli
I pored zdrave ishrane izlečenje nije moguće ako je pH vrednost mokraće <7, to jest ako je mokraća kisela. U tom slučaju treba promeniti ishranu i dati prednost baznim namirnicama (sveže voće i povrće, biljni začini, suvo grožđe, med). Kiselost u organizmu je inače pogodno tlo za razvoj bolesti, a nastaje zbog loše ishrane, stresa, zagađenosti okoline. U naročito kisele namirnice spadaju šećer, mesne prerađevine, gazirana pića, alkohol, kafa, prekuvana hrana, rafinisana biljna ulja i mlečni proizvodi, pa ih treba izbegavati.

Čajevi od đumbir, uve, brusnice, peršuna, breze, kukuruzne svile i bosiljka takođe se preporučuju za borbu protiv infekcija i bolesti čiji je uzročnik ešerihija koli. Preparati brusnice sadrže proantocijanidin koja sprječava vezanje uropatogenih sojeva E. coli za ćelije  domaćina, dok fruktoza iz soka pokazuje djelovanje na sojeve E. coli .. Sok brusnice dokazano smanjuje pH urina te sprječava stvaranje biofilma, stoga predstavlja dobar izbor kao pomoćno sredstvo u prevenciji urinarnih infekcija.

Propolis ima antibakterijska svojstva i neprijatelj je ešerihije koli i stafilokoke. 20% alkoholni ekstrakt propolisa , po jedna kap na kg/tt. Matični mleč cvetni prah , perga , imaju snažno antibakterijsko dejstvoi jačaju imuni sistem.

Peršun je prava riznica zdravlja, koja se krije u njegovom korenu i listovima. Pomaže u lečenju mnogih bolesti: od upale prostate, do oticanja nogu, reumatizma, kostobolje, debljine, angine pektoris. U starom Egiptu peršunom su lečili bubrege i mokraćne puteve.

Limun je još jedna od biljaka koju su Egipćani koristili u medicini. Dve najpoznatije zdravstvene koristi limuna su jako antibakterijsko i antivirusno delovanje. Kada se udruže limun i peršun, pa se tome dodaju još med i maslinovo ulje dobijemo fantastičan lek protiv svih bakterija, naročito protiv Ešerihije koli.

Iskustva sa korišćenjem ovog prirodnog leka su veoma pozitivna. Pacijenti koji su se godinama borili sa dosadnom E.coli, tek nakon upotrebe ovog prirodnog leka, uspeli su da se “otarase” dosadne bakterije. Ponekad su velike tajne skrivene u najjednostavnijim sastojcima. Ovo je jedna od takvih.

Potrebni sastojci:

250 g korena peršuna, 250 g limuna s korom, 250g meda i 2 dcl maslinovog ulja.

Med nabavite kod pravog i proverenog pčelara. Limun treba dobro oprati. Najbolje je da koristite domaći limun, koji nije hemijski tretiran. Ukoliko limun kupujete u prodavnici, zbog pesticida, dobro bi bilo da ga pre upotrebe držite par sati u hladnoj vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone. Izvadite limun iz vode i osušite ga, a potom presecite na pola. Odstranite koštice.

Koren peršuna je potrebno dobro oprati. Misli se na običan, sveži peršun koji se uzgaja u bašti. U blender zajedno stavite limun, peršun, med, maslinovo ulje i dobro izmiksajte. Ako nemate blender, limun možete da isitnite i u mašini za mlevenje mesa.

Dobićete kašastu masu, koja može da stane u staklenu teglu. Čuvati u frižideru. Uzimati po jednu kašiku pre doručka i večere. S obzirom na to da se u ovom leku nalaze sve sami prirodni sastojci, mogu da ga uzimaju i trudnice i mala deca, s tim što deci treba davati malu, a ne veliku kašiku leka.Nakon terapije od 7 dana , uraditi analize mokrace, dok de dovijete rezultat ne prekidajte terapiju.

Što možete učiniti za svoju bešikui olakšati  lečenje urinarne infekcije?

Pijte puno vode. Dovoljan unos tečnosti izrazito je važan kada govorimo o infekciji mokraćnog trakta. Naime, pijenje veće količine vode podstiče češće mokrenje i time pomoći da ‘isperete’ bakteriju.

Redovito mokrite. Zadržavanje mokraće i odlaganje odlaskau  toalet može biti kobno za održavanje zdravlja mokraćne bešike.. Zadržavanje mokraće pogoduje razmnožavanju bakterija, a samim time daje priliku infekciji da se razbukta.

Održavajte pravilnu higijenu genitalnog područja.

Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnost prijenosa bakterija na ušće mokraćne cijevi. Također je izuzetno važno redovito menjanje tampona i uložaka.

Izbjegavajte nošenje uske odeće. Uske odeća može nadražiti mokraćnu cev. Umjesto sintetičkog birajte donje veš od prirodnih materijala jer je vlažnost genitalnog područja pogoduje razmnožavanju bakterija.