19. jul 2015./M e d

За мерење боје меда се користи на међународном нивоу фунта грејдер, чији обим је 0-140 мм од најјасније до најтамније. Боја се мери у течном меду, односно ако је кристализован, да би се мерење обавило мед  се мора претходно безбедно декристализовати на температури до 40 степени .

Боја меда углавном зависи од врсте меда, то јест од нектара који пчеле сакупљају а који може бити од разних врста медоносног биља.Такође веома је битно знати да боја меда зависи и од старости саћа(саће у коме се складишти мед за људску исхрану мора бити девичанско и незагађено) ,као и да се боја меда мења у случају прегревања меда код пчелара који врше мешање различитих сорти меда или који декристалишу велике количине меда на непрописно високим температурама.

Палета боја Српског меда је разнолика и иде од „водено беле“ па до сасвим црне боје у зависности од пре свега нектара који су пчеле унеле.

Тако на пример,Багремов мед,произведен у Србији  који је најпопуларнији широм света и постиже навишу цену од свих сорти меда код нас и у региону има ту такозвану „водено белу“ или благо жуту боју  и веома дуго остаје у течном стању.

Ливадски мед који је познат по своким лековитим својствима јер пчеле су најбољи апотекари (непогрешиво посећују само најлековитије биљке ничим загађене) има жуту боју  а може бити и  до тамно браон боје а и тамније када је помешан са шумским медом у већој мери и у завсиности које биљке у датом тренутку пчеле више посећују и познато је да ова врста меда брже кристалише али и да се лако враћа у течно стање загревањем на 40 степени без икаквих последица.

Шумски мед је изразито тамне боје али га чистог кдо нас има све мање тако да се поједини несавесни пчелари служе разним триковима да „обоје“ свој мед јер шумски мед  који иначе није тражен у иностранству ,код нас постиже изузетно виоску цену у продаји на мало.

Велики увозници српског меда воле што је наш мед увек јасне боје која одређује врсту јер касније користе наш  меда да оплемене свој мед  и самим тим да постигну већу цену код својих потрошача.

Боја мм фунта
Вода Бела (бела вода) 0 до 7,9
Екстра Бела (бела екстра) 8 до 16.4
Бела (бела) 16.4 33.9
Ектра Лигхт Амбер (Амбер ултра-јасно) 34 до 49,9
Лигхт Амбер (жуто светло) 50 до 84.9
Амбер (Амбер) 113.9 85
Дарк (тамна) 114-140

ТАБЕЛА МЕРНИХ ВРЕДНОСТИ БОЈЕ МЕДА

Add Comment