12. jul 2016./Matična mleč

 

Potrošnja propolisa i matične mleči u sprečavanju infekcije gornjih i donjih disajnih puteva i kao dijetetski suplement kod dece.

Propolis i matična mleč (RJ), dva važna pčelinja proizvoda, se najčešće koriste u celom svetu kao tradicionalni i prirodno farmakološki nutricijent od davnina. Oba imaju puno aktivnih sastojaka koji se zna da su efikasni kod mnogih medicibskih obolenja.

U ovom članku, u medicinskim bazama podataka su tražene karakteristike  za korišćenje matične mleči i propolisa protiv infekcije gornjih disajnih puteva  i kao dodataka ishrani, zajedno i odvojeno. 10-hidroksi-2-decenoic kiselina je najistaknutiji aktivni spoj pokazuje antimikrobni učinak u sastavu matične mleči. Kofeinska kiselina phenethyl ester je najpoznatiji sastojak,onaj koji pokazuje antimikrobno dejstvo i protivupalni učinak  kod propolisa.

 

U poređenju sa propolisom, kod matične mleči je utvrđeno da imaj bogatiji sadržaj za sve tri glavne hranjiva sastojka; proteina, ugljikohidrata i masti. Puno kliničkih, eksperimentalnih, i osnovnih studija su pokazale neverovatno povoljno dejstvo matične mleči i propolisa na rasiratorne infekcije gornjih i dinjih disajnih puteva kod dece.

Add Comment