1. februar 2013./Sve o medu

Пчеларска породица Миладиновић  се бави неговањем пчелињих друштава већ више генерација.

С поносом можемо да се похвалимо да нам  је дугогодишње искуство помогло да развијемо технику пчеларења којом успешно производимо и пласирамо велике приносе меда без икакве употребе хемијских средстава,без употрбе шећера из потпуно чистог девичанског саћа.

  • Пчелиња друштва су смештена у Дадан-Блатовим кошницама,настављачама са одвојеним медиштима и плодиштима.
  •  Плодишни  простор служи искључиво  за смештај пчелињег гнезда и из којих се мед никада не врца.Оваквом методом смо добили да је пчелиње друштво увек збринуто са довољно меда-једине природне  хране на којој се пчелиња друштва могу зазимити и у пролеће развити до производних друштава са рекордним приносима меда у багремовој и ливадско-шумској паши.
  •  Мед се врца искључиво из медишта(полунаставака) одвојених од плодишта.Тиме добијамо чист сортни мед из девичанског саћа незагађен било чиме.
  • Сатне основе израђујемо за сопствене потребе искључиво од нашег воска и тиме добијамо чист восак без примеса парафина који произвођачи сатних основа све више стављају у восак а корисници меда га несвесно тим путем  уносе у свој организам. А такође користећи искључиво сопствени восак,избегавамо могуће пчелиње болести које се могу пренети куповином воска од непроверених произвођача.
  • Шећер се никада не користи у нашој техници пчеларења,јер једноставно није потребан.Свако друштво је увек задовољено максималном количином меда у плодишту током целе године. Меда из плодишта никада не вадимо јер је пре свега преко потребан пчелињем друштву са матицом које се у плодишту налази а такође је тај мед загађен остатцима пчелињег легла.
  • Било би нам драго када би све колеге поступале истоветно јер би тако избегли беспотребан трошак куповине шећера и самим тим би добијали чист мед без ризика мешања са шећером.А такође је познато да се пчеле само на меду могу развити и шећер или било какве замене никада не могу достојно заменити мед као пчелињу храну.
  • Пчеле против варое(пчелиња ваш) увек третирамо регистрованим препаратима које не остављају резидуе у меду(Апигард и Оксална киселина) и потпуно су безопасне за човека.Без обзира на то увек пре третмана скидамо са кошница полунаставке у којима се налазио мед током паше и такође третмане вршимо на крају пчеларске сезоне.Тиме је избегнута и најмања шанса да се медишно саће загади!!!(И ово би волели да постане пракса код свих савесних колега који користе Амитраз и остале акарициде који су страховито штетни)!!!
  • Пчеле су нам смештене на прелепом,незагађеном Хомољу и ту су увек доступне паше Багрема и Ливадско – шумска паша,далеко од урбанизације и загађености било кавим хемијским средствима које се користе у пољопривреди.

Све у свему,драги пријатељи и потрошачи,пчеларство није ни мало лак посао  али је велика љубав према пчели  увек пресудна у опстанку у овом племенитом послу. 

На вас потрошаче апелујемо да мед купујете искључиво од проверених људи јер на жалост времена су таква да има доста несавесних назови пчелара који би да се обогате преко ноћи па не презају ни од чега да подвале неискусним корисницима пчелињих производа.Верујемо да ће и овоме доћи крај .

Све најбоље вам жели ваша Пчеларска породица Миладиновић!

Add Comment