24. februar 2013./Sve o medu

301905_1933844604067_1780878801_1294321_647062209_n

NOVI SAD – Poznato je da med ima blagotvorno dejstvo na zdravlje čoveka. Upotreba meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju bolesti naziva se apiterapija. Osnovna karakteristika meda je da uništava bakterije i viruse, a takođe, jača i imunitet. Osim meda, od pčelinjih proizvoda, koristimo propolis, matični mleč, cvetni prah, pčelinji otrov i vosak. I svaki od tih proizvoda pomaže zdravlju.

Istraživanja pokazuju da korišćenje meda, bar po kašičicu dnevno, obezbeđuje mnogo korisnih efekata na ljudsko zdravlje. Sadrži lako usvojive proste šećere, minerale, vitamine, pa esencijelne amino kiseline i organske kiseline, kao i biljne antibiotike, fitohormone, enzime, masti i belančevine.

„Do sada je dokazano prisustvo oko 300 korisnih materija, a ima ih još“, objašnjava predsednik Saveza pčelara Srbije Rodoljub Živadinović. On dodaje da se med najviše upotrebljava za jačanje imuniteta.

Med jača funkciju rada srca i krvotoka. Osim već istraženih lekovitih svojstava u lečenju mnogih bolesti, med se najčešće koristi kod povišene telesne temperature, prehlada, poremećaja sna, upala desni i polenske kijavice, zatim kod astme, bronhitisa, opekotina, bolova u želucu, anoreksije, hemoroida i ulceracija.

Polen ili cvetni prah sadrzi belančevine, vitamine A, B, D i E, kao i važne mineralne materije. Jedna kašika polena pokriva dnevne potrebe za vitaminom A.

Ukoliko patimo od nedostatka energije, od umora, ili iscrpljenosti, treba ga uzimati u sirovom stanju, ili ga umešati u jogurt.

Propolis, koji pčele koriste kao građevinski materijal za svoje košnice, ima antibaktrijska svojstva i dvostruko jače protivupalno dejstvo nego aspirin. Nažalost, oko jedan odsto stanovništva alergično je na ovu supstancu. Propolis ubrzava zalečenje rana i ublažava herpes, manje opekotine i zapaljenja.

„Matični mleč je proizvod kojim pčele hrane maticu. Taj sastojak najviše se koristi u kozmetici“, objašnjava apiterapeut Živadinović.

Evo i saveta za korišćenje meda : kašičicu meda rastvoriti u mlakoj, nikako vrućoj vodi, jer na visokim temperaturama, med gubi lekovita svojstva. Ukoliko med uzimamo direktno, treba ga malo zadržati u ustima, jer će u tom slučaju mnoge supstance odmah biti rastvorene i direktno ubačene u krvotok.

Apiterapeuti smatraju da je najbolji način da se podigne opšti zdravstveni status to da se pčelinji otrov i drugi pčelinji proizvodi proglase lekom, ili pomoćnim lekovitim sredstvom. Uvođenjem tih metoda lečenja u zdravstvene ustanove, uz statističko i naučno praćenje, brzo bi se dokazali svi korisni efekti pčelinjih proizvoda, a naročito pčelinjeg otrova.

Izvor: RTV

Add Comment