29. decembar 2011./Matična mleč

Ako je matica kraljica u pčelionjem društvu onda je matična mleč kraljica u prirodnoj zdravoj hrani. Proizvode je mlade pčele od 5-15 dana i njom hrane sve larve radilica, trutova prvih 72 sata, larve iz kojih će se izleći matica ceo period razvoja hrane matičnom mleči a to je i hrana za maticu tokom celog života. Postoji biološka razlika između mleča kojom se hrane larve iz kojih će se izleći matica i mleča iz kojih će se izleći radilicei trutovi. Matični mleč za matice je bogatiji pantonteskom kiselinom, biopterinom i neopterinomza , ali nije sigurno dokazano koja je to susptanca ili kobinacija supstanci koje deteminišu dali se se iz lrve razviti matica ili radilica.
Matična mleč je biološki najmoćnija priodna supstanca-iskra života, čiji sastav i biloška moć nije do kraja ispitan.
Moć mleča ilustrije podatak da larva za 5 dana uveća težinu za 300 puta ili da matica za vreme intezivnoj polaganja jaja za dan izgubi preko 2 svoje telesne težine i ostaje u punoj snazi cele sezone i tako 5-7 godina.
Matična mleč se skuplja iz matičnjaka starih do 72 sata, nestabilna je i u sobnim uslovima brzo gubi značjan deo biloških svojstava, i zato se odmah po vađenju iz matičnjaka mora čuvati u terostatu sa ledom, a potom u zamrzivaču i tako zadržava kvalitet do 1 godine. Može se čuvati u 42-45% alhoholu, ili odmah po vađenju pomešati sa medom u odnosu 1:10 i kao takav se čuva u frižideru. Još je bolje ako se mleč čuva u sterilisanom-zagrejanom do 70 stepeni C medu jer postoji mišljenje da fermenti iz meda umanjuju vrednosti mleča. Liofilizirana mleč se može čuvati u kućnim uslovima do 5 godina

Uticaj matične mletične na organizam čoveka

Mnoga naučna istaživačka, klinička i iskustvna saopštenja na mnogim apiterapiskim kongresima i simpozijumima dala su sigurnu potvrdu o matičnoj mleči kao materiji sa visoko vrednim hranjilim, lekovitim i profilaktičkim svojstvima, ali još uvek mnoga biološka svojstva nisu ispitana, smatra se da ovo što se do sada zna je samo vrh ledenog brega biološke moći mleča.
Po literaturi dokazana je aktivni uticaj matične mleči u organizmu čoveka na:
• jačanje opšte odbrane mehanizma čoveka, jača imunitet odbranu od bakterija virusa i glivica i dr infkcija, deluje antioksidativno jer ima aniosidatvno svojstvo da hvata slobodne radikale, i postiče adaptaciju organizma u svim situacijama.
• Potstiče regeneraciju ćelije i ubrzava rast i razvoj mladih a usporava starenje odraslih,
• Jača reproduktivnu sposobnopst što ima značaja na produženje generativnog perioda i seksulane moći,
• Stimulatvno deluje na neuromuskularni sistem čime jača mišićnu snagu i mentalne sposobnosti, otklanja znake fizičkog i psihičkog zamora,
• Ubrzava cirkulaciju krvotoka i jača snagu srčanog mišića i deluje na regulaciju krvnog pritiska i ritma srca,
• Pomaže metabolike procese i deluje na nivo šećera u krvi zahvaljući jednom peptididu koji ima insulinskog efekta,
• Ubrzava ostvaranje crvnih krvnih zrnaca i zato se koristi kod anemije,
• Poboljšava zarastanje rana i kostiju,
• Može da ima izvestan antikancerozni učinak,
• Značjno ubrzava detoksikacione efekte- efekte čišćenja organizma štetnim materijama bilo da su nastale u organizmu ili su unesene spolja. Primena matične mleči zbog nestabinosti nije u širokoj primenu, tek poslednjih decenija od kada se proizvodi liofilizirana matična mleč priprema ogroman broj preparata od matične mleči i često u kombinaciji sa drugim lekovitim materijama iz prirode najčešće sa lekovitim biljem. I pored sigurno dokazane lekovitosti i profilaktčinog dejstva na organizam čoveka matična mleč je na granici leka i zdrave hrane, status leka nije dobila jer se u medicini za svaki lek mora znati koji učinak ima na koji organ i koje doze leka kolike efekte imaju na pojedine organe .

Način upotrebe i doze

Po preporuci Dr sc.Milanke Ersk Biljić i saradnika u izvanrednoj knizi – Matični mleči- kraljevski gel- doziranje matičnog mleča se mora uvek odrediti u zavisnosti od vrste oboljenja i oblika u koje se daje,
• Sveži matični mleč u dozama od 100-100 mg u alkoholnom rastvoru ili vodi dozira se obično jedanput dnevno,
• Svež matični mleč sa medom u odnosu 250 mg matičnog mleča izmešan sa 120 gr meda. Uzima se 1-2 kašičice dnevno,
• Svež matični mleč rastvoren u 40-50% u alkoholu u odnosu 1:20,daje se u dozama 5-10 kapi, četiri put dnevno
• Matična mleč u tabletama spravljen od 0,5 gr glukoze, 1-2 kapi prokuvanog meda i 20 mg mleča. Uzima se po 1 tableta dnevno,
• Matična mleč u čepićima u vidu rektalnih svećica sa sadržajem 5 mg mleča u jednom čepiću.

Ako se matični mleč koristi pomešan sa drugim pčelinjim proizvodima polenom medom ili propolisom uvek treba uzimati drvenom ili plastičnom kašičicom. I treba što duže zadržati u ustima da se što više mleča resorbuje preki sluzokože usta, jer postoji mogućnost umanjenja vrednosi mleča od želudačnih skova.
Koliko će se dugo uzimati matični mleč zavisi od vrste bolesti, a ako se koristi kao preventiva treba uzimati mesec dana po l kap mleča pod jezik ( 1 kap 50 mg), pauza mesec dana i ponoviti.
Po pravilu uzimanje mleča treba počinjati sa manjim dozama i postepeno povećavati do optimalne doze koja se preporučuje od proizvodjača preparata ili od apiterapeuta.
Kontraindikacije za korišćenje matične mleči
I ako nisu ustanovljena nikakva negativna dejstva mleča na organizam čoveka, ne treba preterivati sa količinom uzimanja mleča. Treba se pridržavati preporuka literature ili apiterapeuta , jedino astmatičari sa atopiskom astmom nebi trebali koristiti matičnu mleč i narano osobe koje imaju intoleranciju na mleč.

Add Comment