3. maj 2011./Sve o medu

Nedavno su izvršena istraživanja na Kyushu Univerzitetu u Japanu koja su pružila dokaze da propolis ima odličan učinak u lečenju od virusa H1N1.

Test je izvršen na miševima kojima je ubrizgavan virus H1N1, a u isto vrijeme su hranjeni propolisom tri puta na dan. U sedam dana, koliko je trajalo testiranje, niti jedan miš nije uginuo, niti je imao pogoršanje imunološkog stanja. Također je dokazano smanjenje broja virusa u plućima miševa.

Odavno je poznato da propolis čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrela i usne šupljine.

Korisiti se i preventivno, te u akutnim stanjima promuklosti, parodontoze, pojave afti te neugodnog zadaha usne šupljine. Kao prirodni antibiotik djeluje protuupalno, potiče cirkulaciju krvi i epitelizaciju lakših opekotina, površinskih ranica, ogrebotina i herpesa.

Posebnost propolisa je što bakterije na njega ne stvaraju otpornost i što nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika. Uspješno suzbija viruse gripe i herpesa, a preventivno djeluje kod upale grla i paradentoze. Izuzetne rezultate postiže u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana, te čireva probavnog sistema. Uklanja otekline kod zubobolje. Redovnom upotrebom jača odbrambenu sposobnost imunološkog sistema.

Add Comment