1. januar 2014./Sve o medu

Časopis MAGIČNO BILJE – Intervju sa Dr Vericom Milojković

1398636264193
Iako lekar, veći deo kućne apoteke dr Verice Milojković, kako sama priznaje, sadrži pčelinje proizvode.

– Sa njima se “družim” od rođenja svog prvog deteta – kaže dr Milojković i nastavlja: – U mojoj familiji niko se ne bavi pčelarstvom, ali i pored toga spadam u verne potrošače i nije mi svejedno kakvog su kvaliteta proizvodi koji se nude na tržištu.

Iz svog petnaestogodišnjeg apiterapeutskog iskustva sa pacijentima dr Milojković savetuje kada, kako i koji pčelinji proizvod da upotrebljavate da iz njega izvučete maksimum:
Bagremov med se koristi za lečenje dijabetesa, stomačno-crevnih i bubrežnih oboljenja i oboljenja jetre. Dobro je sredstvo za uspavljivanje.

MED OD LIPE preporučuje se kod infekcija disajnih puteva. Dok traje respiratorna infekcija bolesnik mora biti u krevetu jer lipov med dovodi do preznojavanja.LIVADSKI MED poseduje jako antimikrobno i antigljivično dejstvo. Pomaže kod stomačno-crevnih, bubrežnih, plućnih, ginekoloških oboljenja, bolesti srca i krvnih sudova.
PLANINSKI MED jača organizam, aktivira imunitet, pomaže napadnutim disajnim putevima, savetuje se kod stomačno-crevnih oboljenja.
MED OD BORA posebno je efikasan kod infekcija organa za disanje, bronhitisa, upale sinusa, upale grla, sluzokože nosa, kod stomačno-crevnih i bubrežnih obolenja.
MED OD DETELINE preporučuje se obolelima od šećerne bolesti i stomačno-crevnih oboljenja.Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom i rastvara se u čaši mlake vode i koristi pola sata pre jela.
Najgori način uzimanja meda je progutati ga, a zatim popiti vodu. Med ima veliku specifičnu težinu, padne na dno želuca, oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je. Takvim načinom uzimanja od prisutnih šećera dobijamo kalorije i ništa više.
Propolis se uzima u obliku tableta, vodenog ili alkoholnog rastvora ili u kombinaciji sa medom, sve zavisi kakav efekat želimo da postignemo.

Polen obavezno rastvoriti u vodi 12 sati pre korišćenja i popiti pola sata pre jela. Matični mleč se koristi isključivo stavljanjem pod jezik.

Kombinaciju proizvoda savetuje lekar na osnovu uzrasta, težine i indikacije za koju se proizvod uzima.

Za duži život i bolje raspoloženje
Med pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova, organa za varenje, bolesti bubrega i mokraćne bešike, oštećenja jetre, endokrinih i nervnih poremećaja, za povećanje otpornosti organizma, lečenje malokrvnosti, promena na koži.

Propolis je u zemljama sa razvijenom apiterapijom registrovan kao lek i naziva se antibiotikom 21. veka. Stimuliše rad imunog sistema, obnavlja oštećena tkiva, jak je lokalni anestetik, odličan antivirusni lek, štiti organizam od posledica zračenja. Pored antioksidativnih sposobnosti, propolis sprečava rast tumorskih ćelija. Pre šest godina zvanično je dokazano da snižava nivo holesterola i triglicerida.

U Velikoj Britaniji pre 15 godina je dokazano da sprečava zgrušavanje krvi.
Polen se savetuje malokrvnim osobama i za brži oporavak kod iscrpljujućih bolesti. Reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi, smanjuje tegobe kod benigne hipertrofije prostate pa se preventivno preporučuje muškarcima posle 40. godine.
Matični mleč povećava životnu aktivnost, fizičku, umnu i radnu sposobnost, psihičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje. Otklanja umor, povećava koncentraciju i pamćenje, usporava proces starenja, produžava život, period plodnosti, vitalnosti i kreativnosti.
Pčelinji otrov – vrhunski imunomodulator – primenjuje se u zemljama sa razvijenom apiterapijom.
Pčelinji vosak je složena mešavina koja sadrži preko 300 materija. Poseduje antimikrobno i regenerativno dejstvo, koristi se za spravljanje obloga za zarastanje rana

Add Comment