19. februar 2016./M e d

Sve je manje antibiotika koje imamo, i koji efektivno mogu uticati na neke infekcije.
Strucnjaci upozoravaju na veliki problem. Ne adekvatna upotrebe antibiotika povecava mikroorganizme i njihovu rezistenciju.
Sve se vise vide genetske promene kod bakterija, koje ih cine rezistentnim na antibiotike. To je jedan velik i  rastuci problem, koji ce sve vise uticati na zdravlje ljudi.

Do sada bezazlene infecije kao sto je infekcija uha kod dece, u nekim Evropskim zemlama postaju sve veci problem, pa deci antibiotik, koja se uzima oralnim putem ne daje zeljene efekte, vec se dete mora leciti u bolnici sa  antibiotikom koji se daje direktno u krv.
Kod dosta infekcija sa otpornim bakterijama koristi se sve vise razlicitih medikamentata,sa sirim spektrumom delovanja, i to nas vodi ka novim i jos otpornijim bakterijama.

Veliki multi nacionalni proizvođači lekova malo rade oko ovih problema. Kazu ekonomski se ne isplati? Mnogo vise se zaradi na lekovima koje pacijenti mora da uzimaju 365 dana u godini.

Kako sada izgleda, ovaj problem moraju resiti  Pcelari u saradnji sa svojim ljubimcima PČELAMA

Svezi med je jedan stari pčelinji prozvod koji se odavno koristi u Narodnoj medicini.

Naucnici sa univerziteta Lund iz Svetske, sada pokazuje da mlečne bakterije iz mednog zeludca pcele prelaze u med. I sprecavaju rast drugih bakterija. Uz pomoc ovih bakterija, naucnici, su uspeli  da postignu dobre rezultate kod ”stafilokoka” i u lecenju teških rana na konjima, gde antibiotik nije pomogao.

Istrazivacki tim tim na čelu sa Tobias Olofsson-om i Alejandra Vasquez uradili su veliki deo studija o efikasnosti mlecnih bakterija  koje se nalaze u mednom zeludcu i prosirenom delu jednjaka pcele, i daju efekte kao antibiotici.

Otkrili su da mlecne bakterije pokazuju dobar efekat na bolesti koje prouzrokuju bakterije.

U dve nedavno objavljene studije gde su mlecne bakterije pcela primenjivane kod pacijenata.
Jedna studija pokazuje da  mlecne bakterije u konbinaciji sa svezim medom imaju dobar efekat na hronicne rane pacijenata.

Druga studija fokusira na bakteriju  Stafilkoka aureus  (MRSA, bakterije koja je otporna na methicillin), Pseudomonas aeruginosa i Enterococcus (VRE, otpornu na vankomicin). I ovde je
mlecna bakterija dala dobre rezultate, i daje nadu da moze da zameni antibiotike.

Mlecne bakrerije proizvode razlicite antibiotike.

Aktivan antibiotik ima obicno samo jedan Aktivni sastojak, supstancu, koji ciljno deluje na odredenu bakteriju.
S druge strane Evropske pcele imaju 13 razlicitih mlecnih bakterija u svom mednom zeludcu, koje učestvuju zajedno, i spremne su da izrade razlicite supstance. One se se pokazale efikasne kod različitih bakterija koje prouzrokuju bolest.
Pronalazak mlecnih bakterija u  Mednom zeludcu i medu je otkriven vec 2004 godine, od tada se radi na otkrivanju razlicitih bakterija u medu kod divljih pcela sirom sveta.
Sada trenutno rade na mlecnim bakterijama koje uticu na zdravlje ljudi. Naucnici Istrazivaci smatraju da ce njihov rad dati velik doprinos i za zdravlje samih pcela osim za zdravlje ljudi.
Ovi Naucnici kazu da postoji jos dosta dobrih rezultata, koji nisu jos objavljeni, zbog patentiranja i komercijalizma.

Add Comment