4. februar 2011./Sve o medu

Matični mleč se dobija tako što se beličasta masa vadi iz nepoklopljenih matičnjaka starosti od četiri do pet dana. Kasnije vađenje nije preporučljivo jer se dobija manja količina, a i mleč je lošijeg kvaliteta. I to onda kada je pčelinja zajednica u punom razvoju i kad ima dovoljne količine meda i polena. Jedan dobro izgrađen i napunjen matičnjak, može dati od otprilike od 150 do 250 mg. matičnog mleča, ali takvi matičnjaci se retko dobijaju u pčelinjoj zajednici. Dobijaju se samo u određenim okolnostima (kada pčelinja zajednica sama vrši smenu matice) i dobijaju se 3 do 5 komada, ali oni su različite starosti pa je teško skupiti istog časa potrebnu količinu. Veći broj prirodnih matičnjaka iz kojih se može dobiti kvalitetan matični mleč dobija se kada pčelinja zajednica ulazi u prirodno rojenje, i oni su dobro ispunjeni i ima ih u većem broju pa se može dobiti u istom času veća količina od pet do 10 grama.

Da bi se dobila veća količina mleča, pčelari veštački teraju pčelinje zajednice da pune matičnjake (ishranjuju matične larve), ali takav proces zahteva veliki rad i nosi veoma veliki rizik. Ali, ima prednosti što se u dužem vremenskom preriodu može dobiti matični mleč. Matični mleč se vadi drvenom ili plastičnom lopaticom u čistoj prostoriji bez prisustva dnevne svetlosti, u što kraćem vremenskom intervalu (vreme uzimanja iz košnice do pakovanja u bočice), a prethodno se odstrane larve matice. Najbolje je vaditi matični mleč vakum pumpom.

Matična mleč podstiče regeneraciju svih ćelija u telu, uravnotežava varenje i stimuliše imunitet. Odlična je za primenu kod dece koja, uz oslabljeni imunitet, imaju i slab apetit.

Add Comment