15. februar 2011./Sve o medu

Svedoci smo globalnog intenzivnog zagađenja ekosistema. Jedan od načina individualne borbe je povratak na prirodan način ishrane i lečenja. Recepti napravljeni od kombinacije meda i lekovitih trava mogu pomoći lečenju mnogih bolesti i dovesti organizam u bolje psihofizičko stanje. U vreme kada moderna medicina nije bila na ovom nivou razvoja, narodni lekari su pravili raznovrsne lekove s medom i lekovitim travama i tako lečili mnoga obolenja.

Nema nikakvog razloga da se neka od tih tradicionalnih iskustava ne koriste i danas jer je i savremena nauka dokazala da se spajanjem sastojaka pčelinjih proizvoda i biološki aktivnim sastojcima iz lekovitog bilja povećava njihov zajednicki učinak. Temeljna naučna ispitivanja i istraživanja omogućila su utvrđivanje hemijskog sastava sastojaka sadržanih u lekovitom bilju i pčelinjim proizvodima i njihovo delovanje na ljudski organizam. Tako je jedan francuski lekar ispitivao delovanje lekovitog bilja na ljudski organizam i usavršio recepte koji predstavljaju mešavinu biljnih sastojaka i odgovarajućih minerala iz meda. On smatra da se protiv raznih zagađenja današnji čovek mora boriti pre svega očuvanjem prirode, ali isto tako i povratkom na prirodan način ishrane i lečenja. Ekspert Ujedinjenih nacija za lekovito bilje, akademik prof. dr. Jovan Tucakov, rekao je da lekovito bilje predstavlja neiscrpne zelene rudnike. To je pravi arsenal u kojem se vrši biosinteza veoma složenih, delomično poznatih, a u znatnoj meri još nepoznatih supstanci, koje izvanredno deluju na ljudski organizam. “Pčela, kada ide na razno lekovito bilje, sakuplja lekovite sastojke iz tih cvetova i u neprerađenom obliku prenosi ih u svoj med. Zbog toga je tako veliki interes medicinara da se većom potrošnjom lekovitih trava i pčelinjih proizvoda ljudi ponovo vrate prirodnoj ishrani i lečenju”, naglašava prof. Tucakov. Evo i nekoliko korisnih recepata napravljenih od kombinacije meda i lekovitih trava.

ZAŠTITA PROTIV INFARKTA: svako veče, pre spavanja treba popiti čaj sastavljen od jednakih delova: kadulje, lipe i sleza, zaslađen sa kašikom meda.

ČAJ ZA NERVNO SMIRENjE: uzme se kašika plodova šipka, čajna kašičica cveta kamilice i kad se mešavina prokuva dodaje se sok od pola limuna i med prema željenom ukusu. Pije se više puta tokom dana. KOD BOLA U GRUDIMA: nastrugati rena, pomešati jednu kašičicu rena i dve kašičice meda. Ta smesa se uzima tri puta dnevno, a lek se spravlja samo za jednokratnu upotrebu.

CVEKLA S MEDOM: uzeti šest cvekli od po 100 grama i sok jednog limuna. Cveklu istrugati i posuti s malo sitnog šećera. Ostaviti da stoji pola sata. Zatim se procedi i doda med i sok od jednog limuna. Ovaj vitaminski sok se preporučuje za jačanje organizma.

ČAJ PROTIV KAŠLjA: u pola litra ključale vode staviti dve kašičice belog sleza i poklopiti. Posle pola sata čaj procediti i dodati dve kašičice meda i sok od jednog limuna.

ZA PLUĆNE BOLESNIKE: Sitno iseckati mlado lišće bokvice i pomešati s jednakom količinom meda. Uzimati nekoliko puta u toku dana. ČAJ ZA

BRONHITIS I ASTMU: napraviti čaj od cvetova crvene deteline u razmeri 1:20 i piti s medom tri puta po jednu šoljicu. ČAJ PROTIV GRIPA: beli luk očistiti, izribati i izmešati s jednakom količinom meda. U slučaju gripa uzimati dva puta dnevno po čajnu kašičicu.

Add Comment