22. septembar 2011./Recepti i apiterapija

Uvo je vrlo nežan i osetljiv ljudski organ odgovoran za raspoznavanje i sakupljanje okolnih zvukova i prenosa zvučnog signala u mozak. Osim te uloge uvo nam takođe pomaže u održavanju ravnoteže.
U ušnoj se šupljini stvara vosak, koji ima zaštitu štititi uvo od prašine i prljavštine. Povlačenjem i premeštanjem dublje u ušnu šupljinu nažalost te se nečistoće također sele dublje. Lekari preporučuju da uvo čistite prstom na koji ste omotali vlažnu krpu. Ovo je bezopasan način čišćenja međutim ponekad nedovoljan.
Štapići za čišćenje uha, koje koriste većina ljudi, nažalost često prave više štete, nego koristi. Takozvani “baby štapići” rebali bi se koristiti pažljivije i u što manjoj mjeri.
Vrlo neugodan osjećaj nagluvosti, punoće i nelagode u uhu, šum, neretko i vrtoglavicu, osjetila je većina ljudi barem jednom u životu. Ti nestručnog pokušaja odstranjenja cerumena iz uha i to u velikoj većini slučajeva pamučnim “baby štapićem”.
U dubljim delovima zvukovoda koža je vrlo osetljiva na ovakve manipulacije koje je mogu povrediti uzrokujući bol i bakterijske, mikotičke infekcije. Pa kako sebi pooći?
Zamotuljak od tankog čistog papira ili drugog sličnog materijala, obložen pčelinjim voskom i propolisom, postavi se užim krajem na početak zvukovoda.
Suprotni kraj zamotuljka se zapali, a toplina i podtlak koji pri tome nastaju razmekšat će i izvući cerumen iz zvukovoda i rešiti vas te nelagode. Sam tretman za oba uva traje oko pola sata i potreban je po jedan zamotuljak za svako uho.
Iako se to primjenjivalo u svim narodima i na svim kontinentima zamotuljci su postali „poznati“ pod imenom Hopi prema miroljubivom plemenu Hopi indijanaca koje ih je takođe koristilo kako kod svojih obreda tako i u terapeutske svrhe.

Add Comment