18. januar 2017./Propolis

Анти-упални ефекти третманум пролполиса испирањем уста.

Прополис је производ пчела који се користи у народној медицини за побољшање здравља и превенцију запаљенских болести. То је привукло пажњу истраживача из области одонтологије у последње време, смањујући упалу изазвану хируршким захватима и као антимикробни агенс у контроли бактеријске плака. До сада, нису уочене нуспојаве које могу да угрозе здравље уста.

Хлорхексидин је антимикробни агенс широко коришћен као антисептик, али нуспојаве ограничавају његову употребу. Овај рад испитивао је ефекте једног одонтологијских продуката који садржи прополис у комбинацији са хлорхексидин у нижим концентрацијама људских моноцита. Изражавање ћелиских маркера, нуклеарни фактор капа Б (НФ-кБ) сигнални пут, производња про- и анти-инфламаторних цитокина, и бактерицидно активност ових ћелија против Стрептококус мутанс су процењени.

Подаци показују да комбинација прополиса и хлорхексидина могу да фаворизују признавање антигена моноцити, благо активира НФ-кБ сигнализације и повећава бактерицидно активност хуманих моноцита против С. мутанса. Такође, комбинација је одиграла улогу у анти-инфламаторног цитокина, која може бити корисна у лечењу пародонталних обољења. Ови резултати могу имати импликације за развој производа са одонтологијским имуномодулаторно / анти-инфламаторним дејством и могу имати додатно импликације за фармацеутску индустрију.