10. januar 2017./M e d

ЦИЉ: Мед је један од најстаријих познатих лекова. Његов медицински и терапијски значај недавно је поново откривен. Мед је ефикасан у третману инфицираних рана и чирева. Циљ ове студије био је да се утврди ефекат меда као топикалне терапије за интраорално зарастање рана.

МАТЕРИЈАЛИ И МЕТОДЕ: Тридесет и два пацова су били подељени у експерименталне и контролне групе (које се састоје од 16 пацова, 4 животиња у свакој групи). А 2 мм мукозе дефект је направљен на дубини периоста користећи биопсије. Мед је примењен на рану свакодневно, а величина чира мерена је свакодневно. На дане 2, 4, 6 и 8, четири пацова извршена еутаназија из сваке групе (експерименталне и контролне групе), а ткива су хистопатолошки процењују. процеси зарастања су проучавали како слиједи: величину чир, инфламаторног одговора, реепитхелиализације и формирања гранулација ткива.

РЕЗУЛТАТИ: Средња ранг намотане величине је значајно смањен у групи меда (2,50), у поређењу са контролном групом (6.50). Реепитхелиализација и формирање гранулације ткива значајно су били бољи у групи третираној медом (6.50) него у контролној групи коа није третирана медом(2,50). Запаљење ткива чињенично је ниже у групи која је користила мед (2.63) у поређењу са контролном групом (6,38).

ЗАКЉУЧАК: Доказано је да мед има изузетно користан ефекат на излечење оралних чирева. Даља истраживањаће ићи у смеру утицаја меда на различитим врстама чирева код људи.