4. februar 2011./Vrste meda

Lipov medLipov med raspoznaje se po svetloj, bistroj boji i jakom mirisu. Sveži med ima bistru, slabožutu nijansu, vuče se kao neprekidna nit, poseduje izvanredan, nešto oštriji aromatičan miris rascvetale lipe, prijatanog i slatkog ukusa. 

Lekovite osobine:

Lipov med zbog svog izraženog antibaktericidnog svojstva prestavlja dobro preventivno sredstvo kod angine i kod upala disajnih organa, pa zato ovaj med blagotvorno deluje kod lečenja kijavice i prehlade tako što olakšava izbacivanje sekreta iz nosa i grla.

Preporučena upotreba:

Lipov med je najbolje koristiti svakog jutra, po jednu kafenu kašiku pre doručka (po potrebi i više), ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, a još bolje u jabukovom sirćetu.

Način čuvanja:

Lipov med se može čuvati na sobnoj temperaturi, bez uticaja direktne sunčeve svetlosti.

Napomena:

Med ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 50ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.

Add Comment